Ingredience (asi 3 porce):
- trocha oleje
- 1 cibule
- 1 červená čili paprička (taková ta klasická ze supermarketu, žádná extra pálivá)
- 5 stroužků česneku
- kousek zázvoru, asi 2-3cm
- 2 lžičky žluté kari pasty
- 3 střední brambory
- asi 1/2 hlávky květáku
- 400ml plechovka kokosového mléka
- sůl
- vejce na tvrdo (dobrovolné)
V hlubší pánvi rozehřejte olej a dejte na něj smažit cibuli nakrájenou na plátky. O chvilku později chili papričku na kolečka (bez semínek), česnek na plátky a nastrouhaný zázvor. Za další chvilku přidejte žlutou kari pastu a brambory. Opékejte. Množství všech předchozích pálivých ingrediencí si uzpůsobte míře azbestovosti svých úst. Já to moc dobře nenesu, takže toto je přibližně moje hraniční míra. Většina lidí ovšem snese víc, takže si tam toho hodně klidně vagon.
Když je všechno předchozí mírně opečené, přidejte na hlavičky rozdrobený květák. Všechno pomalu opékejte a obalujte v kari pastě. Vlijte kokosové mléko. Celé promíchejte, přikryjte a ponechte svému osudu. Samo se to podusí a propojí. Asi za 15-20 minut můžete zkontrolovat, přisolit, případně přidat víc kari pasty a máte hotovo.
Lze podávat s rýží nebo plackami (naan, pita...atd.). A buď s nebo bez vařeného vejce. Já hlasuji pro vejce!:) Co vy a indická kuchyně?
Varim nejcasteji cervenou cocku na kari (bud s bananem, nebo na pripalene cibulce s cesnekem). Ale tohle musim velmi brzo zkusit!
OdpovědětVymazatTak potom prosím reakci, jak se zadařilo! Držím palce!:)
VymazatA copak je to za recept s červenou čočkou? Tu mám taky ráda...
To indictejsi je: prismahne se hodne cibule s cesnekem az do hneda (podle inda to ma byt fakt pripalene a je to fakt dobre), zasype dobrym kari korenim, prida se cocka, za chvilku zalije vodou a vari se do mekka.
VymazatTo mene indicke, ale nemene dobre, s bananem:
200g červené čočky, 100g cibule, 2 stroužky česneku, 100g kyselých jablek, olej, koriandr, curry, ½ l vody, sůl, pepř, 200g banánů, zakysaná smetana
Jabka nastrouhat nahrubo a s prolisovaným česnekem podusit na cibulce na oleji. Čočku s koriandrem a curry přivést k varu, osolit, opepřit a vařit přikryté na mírném ohni asi 15minut. Do této směsi poté přidáme podušené jabka a banány nakrájené na plátky a vaříme ještě asi 5 minut. Tekutina by se měla skoro všechna vstřebat. Podáváme s těstovinama ozdobené kysanou smetanou a pažitkou.
zkousela jsem kvetak, a bylo to dobre. prislo mi to teda spis thajske, asi to je tim, ze doma jsem mela thajskou kari pastu, nevim, jestli je i indicka.. urcite by to slo varit i s obyc smetanou misto kokosove, indi v brne pouzivaj urcite jen tu.
Děkuju za zajímavé doporučení. Vyzkouším. Zvlášť by mě zajímalo, co udělají ty banány:)
VymazatPřiznám se, že si nejsem vždycky moc jistá hranicí mezi různými národními kuchyněmi. Kromě toho se to hodně ovlivňuje a prolíná. Takže květák může být i thajský. Není problém. Hlavně, že chutná:)