neděle 23. srpna 2015

Třešňový koláč


Nadýchaný mandlový koláč s černými třešněmi. Kombinace lehoučkého těsta a třešní společně voní a chutná jako marcipán. Překvapení.

Povedlo se mi sehnat nějaké zvláštní černé třešně. Byly báječně velké, sladké a šťavnaté. Ale barvily víc než řepa a borůvky dohromady. Nic netušíc jsem je odpeckovávala holýma rukama a ještě teď po třech týdnech mám na rukou zbytečky černé barvy. Tak bacha na ně!

Ingredience:
  • 100g změklého másla
  • 50g třtinového cukru
  • 5 žloutků
  • 5 bílků a 50 g cukru na sníh
  • 70 g polohrubé mouky
  • 70 g mletých mandlí
  • 500 g třešní, vypeckovaných

Máslo uřeme s cukrem. Vmícháme žloutky, potom mouku a mandle. Zvlášť si ušleháme sníh z bílků a cukru. Sníh něžně vmícháme do těsta a celou směs vlijeme do vymazané koláčové formy. Poklademe třešněmi. Dávejte je jenom nahoru, protože se stejně propadnou. A až budete mít pocit, že je jich tam spousta, přidejte. Mě se všechny nějak ztratily v těstu a myslím, že jich rozhodně mohlo být víc. Ale to půl kilo tak nějak odpovídá. A dál už jen pečeme na 180°C než zezlátne. Můžete použít zkoušku špejlí, tady to bude fungovat skvěle.

Žádné komentáře:

Okomentovat