Ano, opět zmrzlina. Ohromně mě nadchly. Je to zábava a nepříjemné není ani spotřebovávání. A když už jsem si po všech peripetiích pořídila zmrzlinovač, tak ať se trochu snaží, ne?
Chápu, pokud ho nemáte, nejsou ty články taková sranda. Ale i tak. Zkuste to třeba se všemi těmi nezmrzlinovačovými postupy, kterých je plný internet.
Zkouším všechny možné chutě. Buď ze sezonního ovoce, kterého je teď všude plno, nebo takové, které lákají mě osobně. Ale ať nejsem potvora a protože inspirace není nikdy dost, ptám se i kolem. Začala jsem kde jinde než doma. A představte si ten šok! Muž chce oříškovou! To existuje? Samozřejmě, že vím, že existuje, ale v životě jsem ji nejedla, neláká mě a tak celkově by mě na ni nikdy nenapadlo ani pomyslet. Dokonce byl velmi konkrétní. Musí to být lískové oříšky. Páni, on rozlišuje typy oříšků, co já se všechno nedozvím...
Tedy výzva, to už jste asi pochopili:)
Když jsem ji dodělala, měla jsem dokonce pocit, že to bylo celkem pracné. Teď už ne, proti rybízu je to pohodka... na druhou stranu pokud máte zdatný mixér, sekáček ořechů nebo něco podobného, mělo by to být hned. Já ořechy melu. Takže proto. Dál už je postup standardní.
Mám tady jen poloviční dávku, dělala jsem ji v malém.
Ingredience:
- 100 g lískových ořechů (pomletých, posekaných nebo jinak rozporcovaných na co nejmenší kousíčky)
- 250 ml smetany ke šlehání
- 125 ml plnotučného mléka
- 60 g třtinového cukru
- špetka soli
- 2 žloutky
Zahřejeme mléko a rozpustíme v něm cukr a sůl. Vmícháme ořechy, odstavíme a necháme aspoň hodinu louhovat. Žloutky dáme do misky. Mléko znovu zahřejeme a jeden žufánek ho za míchání vlijeme do žloutků. Rozmícháme. Žloutky potom za míchání vlijeme zpátky do mléka a mícháme dál, až směs zhoustne. Takový trochu oříškový pudink. Vypneme. "Pudink" smícháme se smetanou a dáme vychladit. No a po pár hodinách můžeme lít do zmrzlinovače.
Jinak doporučuji nepokoušet se o čokoládové aranžmá jako na fotce výše. Rozpuštěná čokoláda (byť mírně zředěná) na ledové zmrzlině okamžitě zkameněla. Leda by se zahřála víc a rozpustila s větším množtvím smetany, takže by zůstala tekutá i potom. Jinak je to, jako byste si ke zmrzlině přikusovali tabulku čokolády. Trochu divné.
Žádné komentáře:
Okomentovat