úterý 25. srpna 2015

Broskvový koláč

Broskvový koláč tak trochu po americku:)


Na úvod si pojďme přiznat, že se mi tak úplně nepovedl. Není každý den posvícení, že? I ta fotka je nijaká. Nicméně je to zajímavý nápad. Zjistila jsem, že v americké kuchyni je to docela konzervativní klasika. Tady je broskvový koláč jen plech plný drobenky a mě se tyhle koláčové americké kulatosti líbí. Kromě toho jsou pečené broskve tak dobré!

Na rozdíl od běžného koláče tu potřebujete 2 kola těsta, protože se jedno přiklápí i zeshora. A na něj se dají vykrájovat různé tvary, květiny apod. Nepřišla jsem na to, jak předejít pokroucení těsta na nerovném broskvovém povrchu. Ty americké koláče jsou vždycky krásně rovné, s vykrájenými obrázky. Můj pohled zeshora raději vynecháme:)

Ingredience:
  • 315g hladké mouky
  • 225g másla
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 6 velkých zralých broskví
  • 2 lžíce na posypání broskví

Z mouky, másla, cukru a soli vypracujeme hladké těsto, které dáme asi na půl hodiny vychladit. Rozdělíme na poloviny a rozválíme z něj 2 kruhy. Jedním rovnou vyložíme koláčovou formu a dno propícháme vidličkou. Ve druhém kruhu si můžeme vykrájet různé ozdobné otvory.

Nakrájíme broskve na kousky. Já měla relativně velké, ale ty malé by možná napomohly rovné vrchní ploše koláče. Kousky nasypeme na těsto ve formě a zasypeme dvěma lžícemi cukru. Broskve zeshora
zakryjeme druhou částí těsta a po okrajích přitlačíme, aby se těsto spojilo.

Dáme péct na 180°C na tak dlouho, aby těsto zezlátlo a náplň se rozvoněla. Čas se různí.

A příště ještě jeden - tentokrát povedenější - recept z broskví.

Žádné komentáře:

Okomentovat