Pokaždé na mě někdo vykulí oči, co je to šerbet. Tak tedy vězte, že je to něco mezi sorbetem (úplně bez mléčných součástí, často jen ovoce a cukr) a normální zmrzlinou se spoustou smetany a žloutků. Rozhodně to nejsou profi definice, jak jste jistě pochopili :) Prostě je v šerbetu hlavně spousta ovoce, ale potkáte i mléko.
Ingredience:
- 450g borůvek
- 150g třtinového cukru
- 1 lžíce alkoholu (v receptu byla brandy, já dala neutrální vodku)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 180 ml podmáslí
- 60ml šlehačky (míněno 33% smetanu; podmáslí a šlehačku lze nahradit 250 ml plnotučného mléka)
Borůvky, cukr a alkohol dejte do misky, důkladně promíchejte a nechte zaležet - alespoň hodinu.
Borůvkovou směs dejte do mixéru, přidejte citronovou šťávu a rozmixujte najemno. Tak moc, jak to váš mixér dokáže, nebo jak se vám líbí. Přilejte podmáslí a šlehačku (nebo mléko) a ještě pusťte, ať se vše promíchá.
Pokud vám vadí slupičky a kousky, sceďte je. Já mám ráda zmrzliny i marmelády s kousky, tudíž necedím. Celou směs alespoň 2 hodiny vychlaďte a můžete lít do zmrzlinovače.
Tento šerbet mi vyšel mírně tužší než ostatní, které jsem zkoušela. Nechávám ho tedy před podáváním trochu povolit. Příště bych možná dala více alkoholu, aby nezamrzl tolik dotuha. Ale má tu obrovskou výhodu, že je úžasně rychlý a jednoduchý! Nic se nevaří, jen mixuji a chladím. Ideál:)
A rozhodně si našel své oddané fanoušky;)
Žádné komentáře:
Okomentovat