čtvrtek 20. srpna 2015

Domácí nutella

Přáli jste si někdy nutellu, ve které nebude na čele seznamu ingrediencí figurovat cukr a oříšky se naopak nebudou nesměle krčit někde u konce? Tady je!


Inspirováno milou Chez Jeanne.
Nemusíš mi ji vozit, už mám vlastní! :)

Tímto se omlouvám, že jsem si recept mírně předělala, vždycky si je trochu překopu po svém.

Ingredience:
  • 150g lískových oříšků
  • 160g hořké čokolády, nějaké lepší (množství se liší, protože jsem koupila 2x 80g a hodila to tam celé)
  • 3 lžíce medu
  • špetka soli
  • 2 lžíce kokosového oleje (lze zaměnit za jiný)
  • 150ml mléka

Ideálně byste měli na začátku všechny oříšky upražit v troubě dozlatova (asi 180°C, 10-12 min) a potom z nich mnutím oloupat většinu slupek. S politováním musím konstatovat, že jsem se tak urputně soustředila na část s mletím - tedy spíš na to, jak MOC se mi na mém hrozném mlýnku nechce ty oříšky mlít - že jsem pražící a loupací část úplně zazdila. Ehm.

Vy je ale určitě opražte a oloupejte. Mimo jiné by to mělo trochu zvýraznit jejich chuť.
(Psst! Ty slupky nejdou vůbec poznat a celkově je to moc dobré!)

Jakmile máte oříšky nachystané, pomelte je nebo rozmixujte. Ve vodní lázni si rozehřejte čokoládu a spolu s medem, olejem a solí ji přidejte k oříškům. V původním receptu se mixuje, já všechno jen promíchala. Mléko si ohřejte a pomalu po částech vmíchejte do hmoty. Měla by vyjít hezká hladká směs. A teď už jenom přemístit do nějaké hezké skleničky.


Z jednoduchého receptu jsem udělala superflákačský a pokud máte mixér, který si poradí s oříšky, neděláte už prakticky nic.

Žádné komentáře:

Okomentovat