čtvrtek 13. srpna 2015

Zeleninová korma

Tak konečně něco slaného po všech těch zmrzlinách. Ještě jedna rychlá, indická dobrota pro zužitkování zbytku mých zelených fazolek. Na ty jsem mimochodem velmi hrdá a příští rok jich vysadím dvakrát tolik! Recept je velmi variabilní, množství tedy stačí tak nějak přibližně.


Ingredience:
  • olej
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 1 cibule (měsíčky)
  • 2 střední mrkve (kolečka)
  • 2 hrsti zelených fazolek
  • 2-3 vařené brambory (větší kostky)
  • hrst hrášku (i mražený nebo konzervovaný)
  • asi 1/2 plechovky kokosového mléka
  • koření (viz. níže)
  • sůl

Co se týče koření, v původním receptu byla "korma omáčka". Tuto nevlastním, nikdy jsem ji ani neviděla a nelituji. Takže nahradit kořením. Internet skrývá nespočetné variace toho, co by v takové "korma" směsi koření mělo být a proto jsem došla k názoru, že je to jedno. Ind by to možná nejedl, ale nám chutnalo. Osobně jsem použila chili, zízvor, kurkumu, koriandr a asi ještě něco na základě momentální inspirace. Internet navrhuje ještě pepř, skořici, kardamom, papriku, hřebíček, česnek, bobkový list, badyán, kokos...takže asi ne úplně všechno, ať z toho není Pejsek a Kočička, ale zkuste to tak nějak v indickém stylu a ono z toho něco bude;)

V pánvi rozehřejte olej a opražte na něm hořčičná semínka, potom přidejte cibuli a opékejte ji doměkka. Přihoďte mrkev, později fazolky a brambory. Přidejte koření a zeleninu v něm trochu obalte. Přilijte kokosové mléko a nechte dusit, aby omáčka trochu zhoustla a všechno se propojilo. Chvíli před koncem vaření přidejte hrášek a nechte jen trochu prohřát - podle typu - čersvý budete chvíli dusit, konzervovaný jen ohřejete. Přisolte.

Servírujte s rýží nebo plackami.
Fotka není nic moc. Vím, že i taková směs může být fotogenická, ale když ji trhám těsně před oběděm někomu od úst, už není prostor pro efektní kompozici. Pardon:)

Žádné komentáře:

Okomentovat