pondělí 17. srpna 2015

Kváskový chleba



Možná jste postřehli, že jsem sem před několika dny dávala fotku nějaké podivné břečky. Ano to je on! Mého srdce kvásek! Po dlouhém váhání, toužení a nacvičování drožďových chlebů jsem se vrhla na kvásek. V mém okolí samozřejmě nikdo neměl, protože pokud někdy měl, dávno jim pošel. Motivující. Využila jsem tedy služeb vynikající kváskové mapy. Jsem za ni ráda. Kdybych to měla pěstovat sama, asi by milý kvásek letěl z okna. Přestože jsem musela oslovit tři lidi, poslední z nich - milá paní nedaleko mojí práce - mě zachránila:)

O kvásek se samozřejmě pokouším starat co nejlépe. Je to můj nový domácí mazlíček. Už ho držím naživu dva týdny. Okouzlilo mě vyjádření, že kvásek je jako tamagoči :)

Nebudu vám dávat recept, protože na šíření chlebových instrukcí se necítím dostatečně erudovaná.
Použila jsem tento recept: Chléb Šumava bez hnětení (tj. pěkně cestou nejmenšího odporu)

Velké díky všem, kteří zahlcují internet chlebovými instrukcemi. Je to, zdá se, celkem věda:)



Tak tedy fotografie pocházejí z mého prvního pokusu. Malinko jsem zaspala a nechala ho překynout. Což mi zkomplikovalo práci s těstem - ulepeným, tekoucím a neuchopitelným. Zároveň byl trochu moc kyselý. A protože se mi zdálo, že je nějak moc rychle hotový, tak jsem ho ještě i mírně spálila. I tak ale považuji výsledek za povedený, vysoce poživatelný a vyvěsila jsem několik oslavných transparentů.

Při příležitosti druhého pokusu, který jsem žel vzhledem k rychlosti sežrání nestačila vyfotit, jsem i zapěla několik oslavných písní. Vstala jsem včas, s těstem se dalo jakž takž pracovat a nespálila jsem ho! Naopak jsem ho možná strachy vytáhla brzo. Ale hotový je, jen mohl být křupavější.

Až budu klidnější, pokusím se o nějaký komplikovanější recept, ať je co kazit. Prozatím jásám :)

Kvásek samozřejmě nabízím! Jdete do toho se mnou?;)

Žádné komentáře:

Okomentovat