úterý 30. června 2015

Základní vanilková zmrzlina

Vanilla ice-cream


Už nějakou dobu se pokouším o domácí zmrzliny, protože ve srovnání s většinou těch kupovaných s přehledem vítězí. Minimálně chuť a vědomí, že tam mám přesně to, co jsem tam sama dala, jsou nenahraditelné. Zkoušela jsem základní příchutě, které se dají vyrobit i bez zmrzlinovače - vanilka, čokoláda, karamel, švestka...naposledy jahoda, tu máte o pár článků zpět. Samozřejmě to jde a funguje a jsou vynikající. Na recepty asi ještě dojde.

I tak jsem ale pořád pošilhávala po zmrzlinovačích a všech těch báječně extravagantních receptech, které se v nich dají použít. Ale zmrzlinovač? Další krám do baráku? A stojí to za tu investici? A bude to fungovat? A bude mě to bavit? Přeskočím o pár měsíců dál (těžké váhání). Právě jsem poprvé otestovala svůj vlastní zmrzlinovač!

Testování předcházelo dlouhé vybírání příchuti a toho správného receptu a ještě předtím mnohem delší vybírání toho správného stroje. Je to takový menší začátečnický kousek, ale radost je veliká! S respektem jsem do něj nalila první směs a koukala, co bude. Dokonce jsem si na to vzala asistenta. Oba jsme s mužem napjatě zírali do nitra strojku, cože se to tam zajímavého odehrává. Taková lepší televize.


Nebudu vás napínat, zmrzlina z něj vypadla úžasná. A i kdyby náhodou úžasná nebyla, tak pro mě ano. Základní vanilková. Pěkně smetanová, tečkovaná vanilkou, voňavá...

Ingedience:
  • 250 ml plnotučného mléka
  • špetka soli
  • 150g třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 500 ml šlehačky (smetany ke šlehání)
  • 5 žloutků

V hrnci (já používám na cokoli mléčného preventivně mlékovar) smícháme mléko, cukr, špetku soli, semínka vyškrábaná z vanilkového lusky i lusky samotné. Zahřejeme k varu, vypneme a necháme hodinu louhovat.

Do misky dáme žloutky a rozmícháme. Mléko znovu zahřejeme. Žloutky mícháme a nalijeme na ně jednu naběračku horkého mléka. Rozmíchanou směs vajec s mlékem společně vrátíme do hrnce a dál zahříváme. Mícháme dokud hmota nezhoustne - měla by mít pudinkovu konzistenci. Odstavíme a vytáhneme vanilkové lusky.

Do mísy nalijeme všechnu smetanu. Přilijeme žloutkový krém a rozmícháme. Dáme do lednice úplně vychladit. Klidně přes noc. Nebo aspoň nějakou tu hodinu. Vychlazenou směs zmrazíme ve zmrzlinovači (podle konkrétního stroje).

Už přemýšlím, jaké všechny další chutě musím vyzkoušet. Co na tom, že je léto jen podle kalendáře:)

Co vy a zmrzlina? Akceptujete ještě kupovanou nebo zkoušíte vlastní? A jakou nejextravagantnější příchuť jste už vyzkoušeli a na jakou se chystáte? Nebo mám některou vyzkoušet za vás?

Žádné komentáře:

Okomentovat