sobota 27. června 2015

Jahodovo-rebarborová marmeláda

Jahodovo-rebarborová marmeláda, nebo džem chcete-li :)
Ještě honem, dokud jsou jahody!



Upozornění: Tuhle marmeládu musíte začít den předem. Říkám to rovnou, protože nemám ráda, když až při čtení receptu, na který jsem si zvlášť udělala čas, zjistím, že je na dva dny a já ten druhý nemám kdy.

Je to mini várka. Původní recept jsem si podělila třemi. Tvořím spíš na ochutnání, než že bych byla nějaký velkospotřebitel marmelády. Takže pokud jste, můžete potrénovat násobení. Vyšly mi 4 menší skleničky a kousek.

Ingredience:
  • 450g rebarbory nakrájené na kousky
  • 450g jahod (menší vcelku, větší alespoň přepůlené)
  • 1 jablko
  • 400g cukru
  • 1 citron
Rebarboru a jahody dáme každé do své vlastní mísy nebo mešího hrnce. Do každého nasypeme polovinu cukru, polovinu citronové šťávy, přetáhneme folií a necháme v lednici odpočívat do druhého dne. Ovoce tak pustí šťávu, ve které ho budeme dál vařit.

Druhý den šťávu slijeme do hrnce, přidáme jablko a vaříme. Jakmile je jablko měkké, rozmixujeme ho na pyré. Teď už můžeme do hrnce přidat i veškeré ovoce a dál vařit dokud celá směs nezhoustne do konzistence marmelády. Mě se nakonec zdálo, že je trochu moc kouskatá, tak jsem ty úplně největší kusy jahod rozmixovala tyčovým mixérem. Ale to záleží na vašem vkusu a tom, jakou strukturu marmelády preferujete.

Plníme do čistých horkých sklenic, zavíčkujeme a otočíme hlavou dolů až do zchládnutí. Postup a důvody uvádím u řepového čatní. V podstatě jde o to, aby se vám to opravdu zakonzervovalo i bez zavařování.


Vy a marmelády? Líbí se vám nostalgie z dětství a zaskleničkované ovoce nebo naopak je naopak nemusíte kvůli množství cukru? Nebo máte ještě komplikovanější vztah?

Žádné komentáře:

Okomentovat