pondělí 22. června 2015

Špenátové nudle

Po ultra čokoládových sušenkách z minula jsem slíbila něco zdravějšího. Tak tedy - domácí špenátové nudle! Jsem osvědčený pěstitel - vrah, ale když jsem se letos pustila poprvé v životě do zahraničení, tak občas zaznamenávám i drobné úspěchy. Tentokrát tedy špenátové nudle z vlastního špenátu, ach!:) Inspirované jarním Apetitem.


Ingredience:
  • 140g špenátu
  • asi 300g polohrubé mouky (možná více)
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 vejce
  • 3 žloutky

Špenát nechte zavadnout. Buď teplem na sporáku nebo spařit vodou. Maximálně je vyždímejte a vysušte. Na papírových utěrkách třeba. Ty vytáhnou další vodu. Potom špenát nakrájejte nebo nasekejte na malé kousky.
Já jsem použila spaření vodou a zčásti tomu přičítám, že moje nudle nezelenaly celé, ale jsou jenom zeleně flekaté. Což je škoda a trochu zklamání. Mají být zelené celé. Asi jsem z nich tu barvu vyplavila. I když stejně tak to může být velikostí špenátových kousků. Jsou jenom nadrobno pokrájené. Lépe by bylo je rozmixovat nebo pomlet. Ale je to jenom barva a na tu to nejezdí, jak často v zápalu nadšení nad barvou čehokoli slýchám....

Špenát smícháme s moukou, solí, vejci a žloutky na těsto. Nejdřív se mu nebude moc chtít, ale spojí se. Když už jakž takž drží pohromadě, hněteme ho dál ručně. Uvidíte, kolik mouky bude třeba. V závislosti na tom, jak mokrý špenát a jak savou mouku máte, mohou vzniknout různé konzistence. Ideální je ta, kdy je těsto tužší a nelepivé. Když máme kompaktní kouli, necháme ji 5 minut odpočívat. Potom znovu prohněteme, zabalíme do folie a necháme při pokojové teplotě odpočívat další hodinu.

               

Připravené těsto rozdělíme na několik částí - mě vyšly 4. Každou vyválíme na tenkou placku. Tak tenkou, jak se vám zadaří, moje nudle jsou extra tlusťoši. Placky necháme ještě chvíli odpočinout / oschnout a krájíme na nudle. Šířku nudlí nechám na vás. Hotové nudle hážeme do vroucí vody a vaříme pár minut, než budou hotové. Čas se liší podle síly těsta, ale je to skoro hned, tak pozor.

Můžete je sníst v libovolné italské špagetové kombinaci, ale jsou výborné i jen samotné se sýrem a olivovým olejem jako na fotce. Pokud nejste takoví minimalisti, počkejte si na příští recept a dáte dohromady extrémně zelenou nudlovou kombinaci;)

Co vy a domácí těstoviny? Zní to zajímavě, nebo nevidíte výhodu oproti kupovanému pytlíčku? A raději čerstvé nebo sušené?

Žádné komentáře:

Okomentovat