pondělí 20. července 2015

Rebarborový koláč

A ještě jednou rebarbora. Koláč je podobný tomu předchozímu, ale upřímně - je mnohem lepší!:)


Ingredience:

Křehké těsto:
200g hladké mouky
125g másla
100g třtinového cukru
1 vejce

Náplň:
750g rebarbory
140g třtinového cukru
štáva z jednoho pomeranče

Posypka:
(Upozorňuji, že je jí mnohem více, než je třeba. I když jsem koláč zasypala opravdu bohatě, asi polovina zbyla. Ale je v krabičce v mražáku, což mě nadchlo jako rychlé pohotovostní řešení. Včera jsem s ní sypala meruňkový koláč.)
1 lžička mleté skořice
125 másla
140g hladké mouky
100 třtinového cukru
a 100 mandlových plátků nebo nasekaných mandlí úplně nahoru

Nejprve upravená variace na křehké těsto. Smícháme máslo, cukr, mouku a vejce na hutné těsto. Pokud umíte tyto lepivé potvory vyválet, vyválejte a elegantně přeneste do koláčové formy. Pokud jste jako já, namačkejte do formy po kouscích. V obou případech dejte asi na půl hodinky chladit.

Rebarboru si nakrájejte na menší kousky, dejte do pekáčku, zasypte cukrem a zalijte pomerančovou šťávou. Zakryjte pekáček alobalem.

Rebarborovou směs v pekáčku i těsto ve formě (propíchané vidličkou, přikryté alobalem a zatížené pečícími fazolemi) dejte péct společně na 190°C. Těsto po 10 minutách odkryjte a po dalších 10 minutách vytáhněte. Rebarboru nechte déle, celkem asi 40 minut. Měla by změknout, pustit šťávu a rozvonět se po celé kuchyni. Potom ji také vytáhněte a dejte do síta vykapat šťávu, kterou pustila.

Na závěr na upečené těsto navrstvíme vykapanou rebarboru a posypeme drobenkou z másla, cukru a mouky. Úplně nahoru nasypeme mandle a dáme ještě dopéct - asi 20 min - než bude celý povrch hezky křupavý.

Doporučení na závěr. Štávu vykapanou z rebarbory můžete vypít - po naředění z ní bude klidně celý džbán osvěžující kyselkavé domácí limonády.

Žádné komentáře:

Okomentovat