čtvrtek 23. července 2015

Teplý rajčatový salát

V současných tropických dnech není právě ideál, ládovat se svíčkovou a gulášem, a proto salát. Ale aby byl trochu sytější (třeba pro chlapa), je v teplé verzi s klobáskou a polentovými trojúhelníčky. Jak uvidíte, recept je hodně variabilní. Můžete si ho upravit podle chuti a surovin k dispozici.


Ingredience:

  • 500ml vývaru (kuřecí / zeleninový)
  • 170g instantní polenty
  • 60g másla
  • 40g strouhaného parmazánu
  • sůl, pepř
  • olivový olej

  • 4 rajčata 
  • 100 - 150g klobásky
  • 1 balení mozzarelly
  • několik snítek tymiánu
  • něco zeleného (špenát, rukola, bazalka...)

Nejdříve připravíme polentu. Dáme vařit vývar. Může být kuřecí i zeleninový. Já chtěla kuřecí, ale špatně rozmrazila zeleninový, tak už jsem ho použila. Když vře, vsypeme polentu a mícháme do zhoustnutí. Trochu jako u krupice, jen je to mnohem rychlejší. Sundáme ji ze sporáku a vmícháme do ní sýr, máslo, sůl a pepř. I tak jsou trojúhelníčky dost jemné, takže by příště mohlo být zajímavé přidat víc koření nebo bylinek. Polentu rozprostřeme v asi centimetrové výšce do pekáčku (mě zabrala asi 20x20 cm, ale stejně jsem potom nepoužila všechnu) a necháme zchládnout a zatuhnout v lednici. Já nechala do druhého dne, protože jsem si recept rozložila, ale původní recept tvrdil asi třičtvrtě hodiny.

Vychladlou polentu rozkrájíme na trojúhelníčky (nebo cokoli, salát s figurkama pana Perníčka může být vtipný:). Plech i všechny trojúhelníčky potřeme olivovým olejem a dáme péct. Já pekla asi hodinu, aby byly trojúhelníčky hezky zatažené a zlaté. V průběhu pečení otočíme, aby byly zlaté z obou stran.

"Muži, myslíš, že to mám dávat na blog?"
"Ukaž...no...je to divné a červené. Takže jo, dej."

Když jsou hotové, přidáme na plech rajčata (na měsíčky nebo velkou spoustu cherry rajčátek), pár snítek tymiánu, mozzarelu natrhanou na kousky a kolečka klobásky. Klobásku vyberte podle chuti. Já byla nouzí - malé město v neděli odpoledne - donucena ke koupi balené, která se ukázala jako extrémně pálivá. Ale byla do paprikova a celé to hezky provoněla. Stačilo mi jedno balení - tuším 100g. Celou směs dejte ještě na 5-10 min zapéct a je hotovo.

Na závěr ještě posypeme něčím zeleným - lístky špenátu, rukoly, bazalky apod. Já mám bazalku, která to dělá italštější, ale chtěla jsem víc zeleného. Rukolu jsem žel zapomněla natrhat.

Žádné komentáře:

Okomentovat