pátek 1. května 2015

Prvomájové domácí housky


Původně jsem pro vás chtěla něco romantického, prvomájového. Sladkého, s větvičkou třešňových květů...a tak nějak, znáte to. Jsem ovšem bytost ospalá a nestíhající, tudíž vám místo lásky "sentimentálně romantické", jak by řekl pan Plzák, předkládám spíše něco ze soudku lásky vyklidněně manželské. Vůně domácích houstiček linoucí se bytem je teplo domova a to se taky počítá.

Mám ráda domácí pečivo. Navzdory všem moudrým výživovým radám o škodlivosti obilnin nebo nedejbože lepku. Na druhou stranu...podívejte se na ně..
Není to záhada hlavolamu, opět prostě kynuté těsto. Můj snadný recept tu:

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 300 ml vlažné vody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky cukru
  • 50g změklého másla
  • 2 lžičky octa
  • semínka

Mouku dáme do mísy a uprostřed si uděláme důlek. Do důlku sypneme cukr, rozdrobíme droždí, zakápneme trochou vody. Hmotu v důlku mírně zamícháme a celé to necháme kynout asi 15 minut. Pokud dáváte přednost kynutí zvlášť, například ve skleničce, je to úplně stejné. Jen bych tam kvasnicím dala třeba lžičku mouky, ať jim chutná a zdárně kynou:) A je to špinavá sklenička navíc.

Přídáme změklé máslo, sůl, ocet, vodu (všechno krom semínek) a promícháme. Mimochodem, pokud jste stejně nepozorní jako já, nebo stejně jako já nestíháte dávat máslo měknout, prozradím vám, že jsem nejméně jednou dala i máslo rozpuštěné a nestalo se vůbec nic. Takže v tomto receptu jakkoli chcete.
Všechny suroviny jednoduše promícháme a pak už dál ručně hněteme jako u jakéhokoli jiného kynutého těsta. Přikryté utěrkou dáme na půl hodiny kynout do tepla. Vykynuté těsto znovu prohněteme, vytvarujeme váleček a nakrájíme na dílky. Vychází mi různá množství mezi 8 a 12 ks. Uvidíte. Měly by mít velikost o trochu menší než normální houska. Z každého uplácejte přibližnou kuličku, naskládejte vedle sebe na plech na pečící papír a zakryté utěrkou nechte další půl hodiny kynout.

Předehřejeme troubu na 200°C. Vykynuté houstičky potřeme vodou a posypeme libovolnými semínky. Já podle nálady střídám hrubozrnnou sůl, kmín, lněné, sezamové, slunečnicové nebo dýňové semínka nebo mák. Houstičky výše mají na ukázku čtyři různé varianty. Dáme péct  na 25-30 minut. Opět podle trouby, moje někdy potřebuje i déle. Po upečení je vytáhněte a nechte zchládnout. Chce to trochu sebeovládání, ale v mezičase se můžete kochat nebo si je nafotit a pochlubit se mi, jak to vyšlo.

Nejlepší jsou hned první den, krásně křupavé. Další dny už prostě normální housky, pokud se ho dožijí.
Já je jím i jen tak samotné, vždycky je mi líto takový klenot něčím přebíjet :)

Zkusili jste houstičky? Pochlubte se! Máte vlastní zajímavý pečivový recept?

Žádné komentáře:

Okomentovat