Většinou vařím sama. Pro tyto potřeby jsem si zparafrázovala podnikatelské heslo: "Ideální počet kuchařů je lichý, přičemž tři je moc.". Ale když mě švagr nejprve požádal, abych ho naučila něco upéct, potom vybral čokoládový dort a nakonec se v kuchyni roztančil v mojí kytičkované zástěře, nešlo už couvnout.
Protože chtěl recept později reprodukovat doma, chtělo to něco minimalistického (v mezích dortu), co se mu bude snadno nakupovat i zpracovávat. Recept níže je kombinací jednoduchého čokoládového těsta od Chez Lucie a krému z Receptů z farmářského trhu. A vypadá tak pěkně staromódně:)
Ingredience:
Korpus:
330g změklého másla (+ kousek na vymazání formy)
300g třtinového cukru (nebo 180g obyčejného cukru krupice)
3 velká vejce
150g kvalitní hořké čokolády
300g polohrubé mouky
1 vrchovatá lžička jedlé sody
3,5 dcl horké vody
Krém:
200g lučiny (větší "rodinné" balení")
100g mletého cukru
80g změklého másla
1 vanilkový cukr
Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a po stranách ji vymažeme máslem. Nejprve si nad vodní lázní rozpustíme čokoládu. Utřeme máslo s cukrem do krému. Do něj vmícháme vejce, potom rozpuštěnou čokoládu. Mouku promícháme s jedlou sodou a střídavě s horkou vodou po trochách přidáváme do těsta. Těsto je hodně tekuté, ale má to tak být. Dál už se těsto jen nalije do formy a dá péct na 15 minut na 180°C a na 45 minut na 160°C. Ke konci už těsto zkoušíme špejlí. I když je to mokrý typ, mělo by to jít.
Hotový dort necháme úplně zchladnout, prokrojíme na poloviny a plníme a zdobíme.
Krém: Ušleháme nebo utřeme změklé máslo s oběma cukry a potom se zašlehá/vmíchá Lučina.
Nejprve natřeme část krému na spodní korpus a přiklopíme. Zbytek krému se rozmaže na povrchu a bocích dortu. Nikde by nemělo vykukovat těsto. Nejdříve je to taková nevzhledná upatlaná věc, ale uhlazujeme a uhlazujeme, až je to dort!
Docela mě dostala fáze, kdy se do těsta lila horká voda. Těsto úplně měnilo konzistenci, vypadalo jako tvarohový krém a celkově bylo úplně mokré. Můj spolupracovník to tam podle receptu hrnul naprosto bezelstně, bez sebemenšího zaváhání. Být to já, asi váhám nebo to změním, ale nechtěla jsem mu to narušovat. Výsledkem bylo zajímavé "mokré" těsto vypadající jako cheesecake. Nemyslím, že bychom ho nedopekli, protože chutnal úplně v pořádku. Na druhou stranu na fotkách Chez Lucie vypadá jako normální drobivé těsto. Tak nevím:)
Zdobení je improvizace, která se zvrhla v retro. Myslela jsem, že na střed nasypu trochu strouhané čokolády, ale vypadalo to opravdu divně. Tak jsem přidávala a přidávala...až došlo i na třešně naložené ve vodce.
Nakonec jsem si to vážně užila. Vysvětlování mě bavilo. Úžas z
používaných postupů mě rozesmíval. Když jsem na korpus začala plácat
krém, tvářil se švagr opravdu pochybovačně. Co z toho bude? A jak jsem
uhlazovala a uhlazovala, začal se výraz měnit na celkem uspokojivý. Když
jsem ho (už nazdobený) přišla druhý den ukázat na
rodinnou sešlost, nestačil zírat, že je to totéž, co den předtím pekl.
Tak snad máme zážitek oba:)
A co vy? Vaříte sami nebo skupinově? A okouzlil by vás muž schopností upéct dort?;)
Žádné komentáře:
Okomentovat