Jíte paštiku? Já dlouhá léta ne. Bylo to pro mě synonymum něčeho obzvlášť nechutného, nehledě na puberťácké historky o fabrikách, kde se paštiky vyrábí. Pak jsem ale ochutnala paštiku, ve které bylo opravdu hlavně maso, případně nějakou luxusnější s "exotickým" zvířátkem a bylinkama (tj. ne z čuníka, ale třeba zajíce s rozmarýnem:). Přečetla jsem pár receptů na paštiky doma, začala zkoušet...a světe div se, ono je to moc dobré! Čistě játrová paštika je na mě moc játrová a proto níže recept na masovo-játrovou v základních poměrech, ze kterých se dá vycházet při dalším kombinování.
Kromě toho, když ji dáte do nějaké fajn skleničky, máte efektní dárek a ještě budete za hvězdu. Pokud ovšem nekamarádíte s vegetariánem. V tom případě přejděte k druhé části receptu na čatní.
Další kontroverzní otázka - jíte řepu?
Někdo se otřepe, někdo už si k ní cestu našel. Já jsem se cíleně provařila asi desítkou řepových variací a zamilovala se. Ale tohle čatní jí i můj muž, který je jinak velmi radikální, co se řepy týče.
Je to úžasně univerzální věc - k masu, do sendvičů, na jednohubky...
Paštika:
- 1 kg vepřového masa
- 0,5 kg syrových vepřových jater
- 250 g cibule na kostičky
- česnek podle chuti
- 2 vejce (na 2kg masa dejte jen 3, ale přece nenapíšu 1,5 vejce:)
- sůl, pepř, případně koření nebo bylinky
Vepřové maso uvaříme, necháme zchládnout a umeleme. Játra umeleme syrové. Všechno to smícháme s cibulí, česnekem a vejci. Dochutíme solí a pepřem. Lze přidat i různé koření nebo bylinky podle chuti. Moje paštika je hodně základní, dávala jsem jen muškátový oříšek a trošku skořice.
Tato várka vyšla relativně nevýrazná, protože jsem odmítla ochutnávat směs se syrovými játry a střihla to od oka. Takže možná není špatný nápad nejdřív hodně výrazně ochutit a potom vmíchat syrová játra. Každopádně klid, dobrá je i nevýrazná:)
Směs naplníme do skleniček, které uzavřeme a dáme vařit do hrnce s vodou asi na hodinu.
Jsou zavařené, tudíž vydrží. Navrhuji udělat si spíš spoustu malých skleniček než dvě obří, které bude problém sníst. Recept je extrémně blbuvzdorný, suroviny zaměnitelné a variace nekonečné.
- 750g syrové červené řepy (už očištěné)
- 2 cibule
- 2 jablka
- kůra a šťáva ze 2 pomerančů
- 1 lžíce hořčičného semínka
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1 lžička mleté skořice
- 350 ml červeného vinného octa
- 350 g třtinového cukru
Řepu a cibuli nakrájíme na malé kostičky, jablka nastrouháme. Všechny suroviny smícháme a dáme ve větším hrnci vařit. Necháváme probublávat mírným varem asi hodinu. Občas promícháme. Hotové je, když se hmota spojí, zhoustne a řepa je měkká. Plníme do skleniček.
Čatní se dál nezavařuje, takže je potřeba plnit do čistých horkých sklenic. Můžete je třeba čerstvě vytáhnout z myčky nebo je sterilizovat v horké vodě, horké troubě apod. Já jsem líná, do velkého hrnce si naliju vařící vodu z konvice a v té je i s víčky poválím. Zatím to stačilo na čatní i marmelády. V čatní je taky dost cukru a ocet, které ho konzervují.
Před ochutnáváním ho nechte zchládnout a odležet aspoň do druhého dne. Samozřejmě, když mu dáte nějaký ten týden, bude ještě lepší.
Co vy a paštika? Ani domácí vás nepřesvědčí? Nebo naopak nemáte problém s paštikou odkudkoli, ale řepy byste nedotkli ani násadou od lopaty?:)
Žádné komentáře:
Okomentovat