neděle 17. května 2015

Zelné pirohy

Zelné pirohy. Skvělá věc. Snadná zelná svačinka nebo večeře.
Taky by vám mohly chutnat k hokeji :)

A bude vás bavit i výroba. Těsto je mazlivé, ohromně příjemné do ruky.
Taky jsou báječně transportovatelné, takže originální volba na cesty!

Náplň:
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 400 g kysaného zelí
  • sůl, pepř
Těsto:
  • 400g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 200 ml vody
  • 2 žloutky na potření

Na náplň nemám přesná množství. Velmi odhadem jsem použila 100 g anglické a tak čtyři hrsti kysaného zelí. Výsledná směs každopádně volně vyplnila jednu menší pánev a po naplnění všech čtverečků ještě pár lžic zbylo. Udělá se jednoduše opečením cibule a anglické slaniny a podušením kysaného zelí. Dochucení solí nebo pepřem dobrovolné.

Těsto vznikne jednoduchým smícháním všech surovin výše, které potom hněteme než přestane lepit. Rozdělíme ho na dvě části. Každou část rozválíme na tenký čtverec (asi 3 mm). Ten potom rozkrájíme na jednotlivé čtverečky - kolem 10 cm, ale chápu, že nebudete po kuchyni běhat s pravítkem. Prostě spíš větší.
Čtvereček vždy naplníme asi lžící zelné směsi, šikmo přehneme a slepíme do tvaru trojúhelníčku. A pak ještě dvacetkrát! Zhruba tolik mi jich vyšlo.


Pirožky se naskládají na plech vyložený pečícím papírem. Je jich hodně a pokud se chcete vejít na jeden, je to celkem puzzle. Potřou se vejcem, posypou kmínem a hrubozrnnou solí a dají péct na 180 °C na 20 min. Moje trouba klasicky asi dvakrát tolik:)

Kromě toho mohou mít nespočet variací. Můžete je plnit i sypat čímkoli se vám zlíbí.

Jinak jsem trochu blázen a vidím v nich plachetnici :)


Co vy? Vidíte plachetnici? A fandíte hokeji s pirožky? Čím byste je naplnili?

Žádné komentáře:

Okomentovat