pondělí 12. října 2015

Ořechové bagety

Po více než měsíční pauze způsobené totálním vytížením na všech frontách jsem zpět!:)
Celou dobu usilovně vařím a fotím, jen jsem to s vámi nestíhala sdílet. Teď mám bohatou zásobu a můžu vás zavalit novými experimenty. Začínáme ořechovými bagetami.

Jako by toho nebylo dost, že nestíháme jíst můj super domácí chleba (kvásek nepočká), tak peču ještě i bagety. Ale odolejte těm ořechům uvnitř...


Ingredience:
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 10g droždí (1/4 kostky)
  • 60 ml olivového oleje
  • 300g hladké mouky
  • 150g celozrnné chlebové mouky
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 185 g opražených vlašských ořechů
  • 1 lžička soli
  • trocha rozpuštěného másla

Nejprve zaděláme kvásek. Smícháme cukr, droždí a 125ml vody. Počkáme 10-15 minut, než trochu ožije a nabude. Potom přidáme olej, hladkou i chlebovou mouku, sůl, dýňová semínka a polovinu slunečnicových. A ještě dalších 165ml vody. Všechno promícháme a když je hmota propojená, dál prohněteme rukama. Mělo by nám vzniknout hladké sametové těsto. K tomu potom přisypeme ořechy a rovnoměrně je zapracujeme do hmoty. Někdo je přidává rovnou, ale já myslím, že je lepší nejdřív zpracovat hladké těsto. V míse zakryté fólií dáme na 2 hodiny kynout do tepla.

Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme, rozdělíme na poloviny a z každé vytvarujeme dlouhý váleček - bagetu. Když se podíváte na moji fotku, je jasné, že by šly udělat i tři. Dáme na plech na pečící papír. Pokud se vám to líbí, můžete povrch ozdobně rozkrájet. Já udělala jen řadu šikmých řezů. Potřeme rozpuštěným máslem, zasypeme druhou polovinou slunečnicových semínek a dáme na asi 40 minut péct.

Bagety budou mírně tmavší kvůli chlebové mouce. 185g ořechů je opravdu hodně, takže si užijete hodně poctivě ořechové bagety. Určitě by šlo dát i míň, ale takto je to zase luxusní ořechové rozmazlování:)

Žádné komentáře:

Okomentovat