sobota 17. října 2015

Lilková pomazánka

Pokud by vás pondělní ořechové bagety nebavily jen tak samotné, máme tu na ně výbornou lilkovou pomazánku. Zdravou, lehkou, osvěžující a originální. Není tedy moc barevná, ale zapíchněte tam nějakou trávu.

Ingredience:
  • 1 velký lilek
  • několik lžic bílého jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • lžička citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • sůl

Lilek se zpracovává různě. Klasický návod praví, že by se měly lilky ze všech stran upéct do černa pod grilem (200°C, 20 min), potom nechat zapařit v pytlíku / pod fólií a vypreparovat upečenou dužinu.
Já jsem jen pekla pokrájené na plátky a potřené olejem. Nevím. Ani jedním způsobem se mi příliš nedaří dosáhnout ideální dužiny, ale co už. Je na čem pracovat. Každopádně by měla dužina ztmavnout a změknout na "bahýnko".

Lilkovou dužinu rozmixujeme, prolisujeme so ní česnek a přidáme i všechno ostatní - jogurt, citronovou šťávu, olivový olej, sůl. Množství nejsou úplně pevná. Přece jen je to pořád jen pomazánka. Chuť si vylaďte po svém. Zajímavostí je, že do druhého dne mi pomazánka ztuhla do zajímavé želatinové konzistence:)

Originálně by se asi podávala s pitou nebo podobnou plackou. Má totiž trochu orientální původ. Dokonce i hezké exotické jméno, které jsem zapomněla.

Žádné komentáře:

Okomentovat