Uznávám, že s rajčaty už je to tak tak. Pokud ale ještě spotřebováváte zbytek úrody nebo jako naše babička čekáte, jestli posledních pár kousků zčervená nebo ne, můžete vyzkoušet.
Původně jsem chtěla mini várku, ale nějak se mi to vymklo z rukou. Mám spoustu skleniček na celou zimu. Každopádně násobením nebo dělením množství níže se určitě dostanete na to své ideální.
Ingredience:
- 2,5kg rajčat
- 3 cibule
- 3 jablka
- 5 stroužků česneku
- 120ml octa
- 5ks nového koření
- 1 bobkový list
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce červené papriky
- trocha pepře
- 150g cukru
Kečup je ve své podstatě velmi svobodomyslný recept. Můžeme si ho upravit podle chuti, nálady nebo trpělivosti. Pro začátek vycházejme z množství surovin v mém seznamu.
Rajčata, cibule a jablka se očistí a pokrájejí. Spolu se vším kořením, cukrem a octem se zalijí vodou, aby byly těsně ponořené. Vaříme a vaříme. Nijak dlouho, protože většina surovin by měla být do čtvrt hodiny měkká. Vytáhneme nové koření a bobkový list a rozmixujeme tyčovým mixérem.
A teď hodně záleží na výsledné konzistenci. Teoreticky by stačilo ještě mírně prohřát a můžeme skleničkovat. Každý má ale rád jinak hustý kečup. Hustý se naředí snadno a příliš řídký můžeme ještě dál nechat na mírném plameni svařit do větší hustoty / menšího množství. Jakmile máme ideální hustotu, vyladíme ještě chuť. Počáteční množství koření je přibližné a nemusí být přesně podle vaší chuti. A skleničkujeme.
Jako u všech "zavařovacích" (i těch nezavařených) receptů si skleničky sterilizujeme. Aspoň je jako já prolijte vroucí vodou:)
Pokud byste si chtěli kečup pozměnit, můžete přidat / ubrat libovolné suroviny. Mě osobně zaujaly feferonky, hřebíček, olivový olej nebo mrkev. Pro budoucí ozvláštnění vyzkouším.
A co vy? Kečup kupujete, vaříte nebo vůbec nejíte?
Žádné komentáře:
Okomentovat