Moje úžasná bylinková kolegyňka objevila v pořadu Herbář recept na tyhle domácí müsli tyčinky. No a není lepší propagace, než mi přinést jednu ochutnat. Byla vynikající a mě nadchla představa vlastních domácích müsli tyčinek, u kterých bych věděla, co v nich je. No a ještě je to jednoduché, levné a rychlé.
Původní recept doporučoval rozumné a spořádané poměry jako 2 hrníčky vloček, 1 hrníček jablečného pyré a půl hrníčku medu. Nejsem moc rozumná a spořádaná bytost a taktika se zhroutila ve chvíli, kdy jsem usoudila, že přece nebudu odměřovat 2 hrníčky vloček v hrnečku upatlaném jablečným pyré, protože by se tam všechny nalepily. Proč tam nehodit celý 500g pytlík vloček, že? To bude tak asi stejné, ne? Když mi pak došlo, že to asi NEBUDE stejné, bylo pozdě. Takže moje variace na recept sestává z 500g pytlíku vloček, asi 4 nebo 5 hrnečků jablečného pyré a 4-5 lžic medu (v poměru to nevychází, ale chuťově jsou akorát, tak nevím...).
Celá směs se důkladně promíchá a pak už se úplně libovolně přidá cokoli navíc. Takže za mě to byla hrst rozinek, hrst slunečnicových semínek, hrst dýňových semínek, hrst sezamových semínek a hrst lněných semínek. Ano, velká spousta semínek. Ne, nevlastním papouška. Těch dýňových semínek jsem prvních pár tyčinek litovala, protože jsou hodně výrazné, ale teď už mi to chutná.
Celá směs už i se semínky, oříšky, ovocem, čokoládou nebo čímkoli jiným se rozprostře na pečící papír a plech ve vrstvě o tloušťce normální müsli tyčinky a dá se zapéct kolem 170°C. Podle receptu by se tam měla nechat asi půl hodiny, ale mojí troubě vymykající se všem pravidlům to trvalo hodinu. Proč ne? Pak se nechá celý müsli plát úplně vychladnout a nakrájí se na jednotlivé tyčinky.
Moje várka vyšla na 18 kousků relativně tlustých tyčinek.
V kombinaci s hrncem pyré mám tento týden o snídaně i svačiny postaráno:)
A ještě dodatek...jsou výborné i takto, ale chuť je dost jemná a já mám raději kyselejší chutě, tak bych příště přidala buď nějaké kyselé kandované ovoce nebo trochu citrónové šťávy, aby podtrhla jablečné pyré. Tolik mé kritické já.
Žádné komentáře:
Okomentovat