úterý 3. prosince 2013

Řepové "rizoto"


Řepové rizoto

Zamilovala jsem se! Řepa je pro mě jasným favoritem tohoto podzimu.

K řepě jsem se nikdy nějak blíž nedostala. Ani mě to nenapadlo. Divný červený kořen, co by se z toho asi tak dalo uvařit? Potom mě z ní kamarádka naučila pomazánku. Ta mě sice nadchla, ale nikdo kromě mě o ni nestál a tak jsem se zase dalších pár let nepokoušela. Letos jsem se ale rozhodla pro objevnou výpravu za řepou. Sedla jsem si a dohledala všechny možné i nemožné recepty, které se mi zdály použitelné a taky spoustu chytrého řepného povídání. Řepa je úžasná! Všechny recepty se povedly, jsou jednoduché a moc dobré. A neskutečně dobře to vypadá. Možná je to jen mojí úchylkou na červenou, ale každé řepné jídlo je mi skoro líto jíst, jak dobře to vypadá. A jako další bonus je ještě i levná, sezónní a zdravá.

Takže jeden z receptů, které mě okouzlily. Je to rychlovka.

Složení:
1 větší cibule (v původním receptu je červená, já dala bílou a červená je taky)
1 větší uvařená červená řepa
250g těstovinové rýže
asi 0,75l zeleninového vývaru nebo vody
1 svazek kopru
sůl, pepř
hrst lněných semínek

Postup:

Na oleji osmažím cibulku, potom přidám na kostičky pokrájenou vařenou červenou řepu. Obojí spolu ještě chvilku osmahnu, přisypu těstovinovou rýži (další surovina, kterou jsem zkoušela poprvé) a zaleji vodou nebo vývarem. Všechno se spolu vaří asi čtvrt hodiny, dokud není "rýže" měkká. Na závěr už se jen vmíchá posekaný kopr, sůl, pepř a hrst lněných semínek, které sice v původním receptu nejsou, ale já je cpu úplně všude:

Tadááá! Hotovo!:)














Žádné komentáře:

Okomentovat