sobota 7. prosince 2013

Kapustové závitky

Kapustové závitky
Další experiment se sezónní zeleninou, kterou nikdo moc nemusí a kterou je kapusta. Tedy...nechápu proč:)


Na kapustové závitky jsem objevila 2 podobné recepty. V každém něco vypadalo výborně, každý měl něco zajímavého. Hlavní rozdíl byl asi v převažující náplni - rýže nebo tvaroh. Nic proti rýži, ale já jsem jasně tvarohová. Ale i z "rýžového" receptu jsem si vytáhla pár zajímavostí.

Složení:
  • 1 větší kapusta (stejně vám zbyde, ale chceme ty krásné velké listy nahoře;)
  • 1 cibule nakrájená
  • 2 prolisované stroužky česneku (nebo lžičku česnekové pasty, kterou používám já)
  • 2 krabičky 250g tvarohu
  • balkánský sýr (1 kostka)
  • 1 vejce
  • citronová kůra (řekněme...2 lžičky? já prostě strouhám a strouhám a až se mi to líbí, tak přestanu)
  • půl hrnku rozinek
  • 500 ml rajčatové passaty nebo vlastní rajčatové omáčky
  • sůl, pepř

Postup:

Nejdřív si rozdělím kapustu. Sundám 14 největších horních listů, do kterých budu později balit náplň. Zbyde mi menší koule kapusty, kterou rozpůlím, polovinu si schovám na příště a polovinu pokrájím na menší kousky. Na tvaru a kráse moc nesejde, schovají se do náplně.

Na náplň si nachystám velkou  mísu, do které budu postupně přihazovat. Nejprve si na oleji osmažím cibulku jemně dozlatova. Dám do mísy. Ve stejné pánvičce si podusím drobné kousky kapusty (nakonec jí byla celkem hromada a dusila jsem nadvakrát). Šup s ní do mísy. Vyklopím tam i obě krabičky tvarohu, pokrájený balkánský sýr, česnek, nastrouhanou citronovou kůru (tu nevynechávejte, krásně voní), rozklepnu vejce a dochutím trochou soli a česneku.

Dám vařit osolenou vodu a postupně do ní na chvíli (1-2 minuty) dávám vařit velké listy. Potom je vytáhnu a nachystám si na plochu k plnění. Výborný tip, který jsem vyčetla je odkrojení silnější zadní strany řepíku. Tím, že z něj zbyde malý kousek, jen trochu silnější než list samotný, půjde krásně tvarovat a balit.
Do každého listu dám trochu náplně a zabalím ho. Přiklopím ho, zahnu boční strany a zaroluji. Jako když se balí tortilla:) Závitky by měly držet dobře pohromadě.

Do zapákací mísy nebo pekáče na dno naliji polovinu rajčatové passaty. Může být buď předem smíchaná s rozinkami nebo se na ni dají nasypat až v míse. Potom do ní vyskládám jeden vedle druhého závitky otevírající se stranou dolů. Byla jsem až překvapená jak krásně závitky držely (a taky jak se tak tak vešly do mísy). Nahoru na ně ještě naliji zbytek passaty s rozinkami a dám zapéct. Oba recepty tvrdí něco kolem půl hodiny, ale mé troubě to trvalo hodinu. Takže nechce zapéct podle schopností vaší trouby.

Tadáá! Hotovo!:)

A tady ještě obrázek při pohledu shora. Baví mě, protože vypadá jako abstraktní obraz nebo pohled shora na krajinu:)


Žádné komentáře:

Okomentovat