čtvrtek 23. října 2014

Švestkový krambl



Nikdy jsem nechápala, co na něm všichni mají a proč je pořád ve všech časopisech a na blozích. A proč všichni tak chválí. Vypadá přece trochu divně a nemá to těsto a je to nějaké mokré...

Ale je BOŽÍ!:)
Třetinu jsem ho spráskala ještě pěkně zatepla lžičkou ze zapékací mísy.

Takže to jako vždy chtělo jen vyzkoušet. No a když přišel ten správný čas a současně švestková sezóna, tak se tedy šlo zkoušet. Kromě chuti je báječný tím, že je úplně snadný a nezkazitelný!

Do vymazané zapékací mísy se jen dá pokrájené ovoce, které se mírně zasype vanilkovým cukrem a zakape rumem. Nahoru přijde drobenka a je hotovo. Může se péct. Tolik postup. Teď nějaké podrobnosti.

Ovoce může být úplně jakékoli. Já dala jen švestky, ale už mlsně pokukuji i po jahodách v mrazáku. V zimní variantě by byly hezké i jablka nebo hrušky. Jediné omezení, které mě napadá, je, že by se asi mělo jednat o nějaký kyselejší druh ovoce, aby hezky kontrastoval se sladkou drobenkou. V tomto směru byly švestky dokonalé!

Pekla jsem na 180°C asi hodinu. V receptu bylo jen půl hodiny, ale moje trouba je jedinečná osobnost, která se nenechá svazovat předpisy.

A do příště bych dala víc ovoce nebo méně drobenky. Řekněme o čtvrtinu. A méně cukru v drobence, vypouštět ten vanilkový by byla škoda:)

Krambl (nebo originálně crumble) doporučuji a sama míním otestovat jinou kombinaci.
A pro obzvláštní zvrhlíky jsem četla i něco o kombinování teplého kramblu s ledovou zmrzlinou;)

2 komentáře: