sobota 2. února 2013

Pórkový koláč

aneb..."Jak uspokojit koláčem muže, co nejí sladké?"


Pórkový koláč


O pórkovém koláči už jsem slyšela; dokonce mám pocit, že už jsem ho kdysi dávno zkoušela. Tentokrát mě kamarádka na návštěvě inspirovala, abych se o něj pokusila znovu. Její verze byla na povrchu z jedné poloviny eidamová a z druhé nivová. Se svojí slabostí pro nivu jsem se rozhodla jen pro ni. Udělala jsem ho jako svačinku k večernímu posezení. Pro chlapa, co nejí sladké, ideální volba!:)

Složení:
  • 1-2 pórky
  • zakysaná smetana
  • sůl, pepř
  • křehké těsto (hotové nebo vlastní)
  • niva

Postup:

Nakrájela jsem si hromadu pórku, jemně ho osmahla, aby změknul (nesmí se ale osmažit do hněda) a ochutila solí a pepřem. Když změknul, vmíchala jsem do něj kelímek zakysané smetany. Ještě chvíli jsem směs zahřívala, až byla krásně kompaktní.

Do koláčové formy jsem rozprostřela křehké těsto a přesahující okraje zahnula dovnitř. Těsto jsem lehce propíchala vidličkou. Na těsto jsem vyklopila pórkovou směs z pánve a rozprostřela ji po celé ploše koláče. Povrch koláče jsem pokladla tenkými plátky nivy. Nakonec by asi vypadalo lépe, kdybych ji posypala drobky nivy, protože by to po upečení vytvořilo jednolitou vrstvu, zatímco v případě plátků jsou po upečení vidět spoje. Chuťově je to ovšem fuk:)

Dál už se koláč jen upeče. Netuším, jak dlouho. Prostě končím až okraje těsta vypadají dost upečeně a niva dost rozpuštěně. Dobrou chuť.

Ještě něco ke slintání: :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat