malé noční obžerství...
Jednoho večera jsem dostala naprosto nezřízenou chuť na něco sladkého. A v pominutí smyslů se v pozdním večeru pustila do lívanců:)
Recept z úžasné starší kuchařky:
Složení:
- 1 celé vejce
- špetka soli
- 30 g cukru
- 1/2 l mléka
- 20g droždí (asi půlka kostičky)
- 250-300g hladké mouky
- olej ke smažení
Nejdřív jsem si připravila těsto ke kynutí. Smíchala jsem droždí s cukrem, lžící mouky a lžící mléka a nechala trochu nakynout. Nakynutou směs jsem smíchala s vejcem, solí, zbytkem mouky a mléka. Mouku a mléko přidávám klasicky po trochách, ať mám opravdu těsto a ne hromadu plovoucích žmolek. Vymíchané těsto jsem dala přikryté kynout na radiátor.
Na těsto jsem lehce pozapoměla a když jsem po nějaké době přišla, téměr připomínalo pohádku "Hrněčku vař":) Vykynulo až úplně po okraj obří mísy a přilepilo se na utěrku. Úžasné! Kynuté těsto mě začíná mít rádo:)
Smažení lívanců byla vyloženě radost. Jenom jsem do lívanečníku pokládala krásné malé pěnové hromádky a čekala až budou. Voňavé, nadýchané, výborné!
Jako experiment jsem si k nim udělala borůvkovou omáčku. A sladký tvaroh! Tvaroh je skvělý, vlastně bych tam kromě něj nic navíc nepotřebovala. Lehké půlnoční obžerství netřeba rozebírat:)
Dávka je tak asi pro 4 lidi (moje 4 porce ve 3 dnech).
Ke kochání:
Žádné komentáře:
Okomentovat