úterý 1. ledna 2013

Dýňový dortík

aneb malé nostalgické ohlédnutí za podzimem...

 

Dýňový dort

Současné počasí stejně připomíná víc podzim než zimu. Tak proč nezavzpomínat...
Někde se mi podařilo sehnat krásnou malou Hokkaido dýňi. Většinou nejprve seženu něco úžasného, co se mi líbí a nutně musím mít, a až potom přemýšlím, co by se z toho tak dalo vytvořit. Takový prcek a nakonec z toho byly 3 jídla, koláč a dort. Řeč bude o dortu.

Inspirovala jsem se receptem na Čokoládovo-dýňové kousky z Apetitu. Hodně volně inspirovala:)
Recept jsem si upravila po svém takto:

Základ:
  • 1 balení čokoládových Bebe sušenek
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 4 lžíce másla (původní pojem; já prostě ukrojila kousek, který jsem považovala za alternativu ke 4 lžícím)

Náplň:
  • 500 g polotučného tvarohu (tj. 2 vaničky)
  • 225 g krupicového cukru
  • 1 větší hrnek dýňového pyré (předchystáno předem; vlastně rozvařená a rozmixovaná dýně)
  • 3 vejce
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička koření (tuším skořice)
  • špetka soli
  • 110 g čokolády (ideálně hořké)

Postup:

Nejdřív základ. Pěkně jsem si rozmasakrovala Bebe sušenky a smíchala je s cukrem a máslem. Většinou mi tyto základy vyjdou kompaktnější. Tento byl trochu sypký. Možná moc sušenek, možná málo másla. Ale když se upěchoval do formy, nebyl problém. Upravila jsem si i tvar dortu, takže pěchujte do klasické kruhové dortové. A ani po upečení se nic nesypalo. Základ se peče 12-15 min, na 180°C.

Mezitím jsem si připravila dýňovou náplň. Ručně jsem smíchala tvaroh, cukr, pyré, vejce, mouku, skořici, sůl. Asi polovinu směsi jsem hned dala na základ. Potom jsem si rozpustila čokoládu. Pokud to není nutné, nerada něco škvařím v mikrovlnce. Čokoládu rozpouštím ve vodní lázni nebo mlékovaru. Čokoládu jsem smíchala se zbývající polovinou směsi a přidala do formy. Ideálně by se to mělo udělat nějakým jemným estetickým způsobem, aby oranžová dýňová místa zůstala v rovnováze s hnědými čokoládovými. Můj téměř 100% hnědý dort s jemným oranžovým mramorováním je důkazem přílišné horlivosti v míchání:) A už se jen peče. Teoreticky 40-50 min. na stále stejných 180°C. Prakticky až to ztuhne.

Závěrečný dojem je nicméně výborný. Dortík sklidil úspěch i přes obsah dýně a to mluví za vše.

Závěrečný dojem mého perfekcionictického věčně nespokojeného já:
Ubrat cukr ze základu. Možná úplně.
Ubrat čokoládu z náplně! Takových 90 g by určitě stačilo.
Nechat víc životního prostoru oranžové:)

A ještě něco na kochání:




Žádné komentáře:

Okomentovat