sobota 5. ledna 2013

Celerová polévka

k dnešnímu obědu


Celerová polévka


Po svátečním povalování mám nutkavé chutě na cokoli zdravého, lehkého, zeleninového...spousty listí a zrní, jak by někteří řekli:-) Když jsem tedy ve středu otevřela nový lednový Albert, rozzářily se mi oči. Spousta dobrot přesně mě na míru. Při první možné příležitosti (dnešní oběd) jsem to musela vyzkoušet!

Měli jsme Celerovou polévku a Špenátovocizrnové karí.

Složení:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g slaniny (pár plátků nakrájených na proužky)
  • lžíce másla
  • 1 velká cibule
  • 1 bobkový list
  • svazek tymiánu (v mém podání 2 větvičky)
  • 1 celer, nakrájený
  • 850 ml kuřecího vývaru (já vzala jednu krabičku mraženého, mohla to být max polovina)
  • 100 ml smetany
  • sůl a pepř

Postup:

Na troše olivového oleje nebo i jen nepřilnavém povrchu hrnce se osmaží proužky slaniny. Jakmile jsou osmažené a křupavé, vytáhnou se a na papírové utěrce se nechá vsáknout přebytečný tuk.
Potom se do hrnce přidá máslo a na něm se osmaží cibule, bobkový list a tymián. Když je cibulka akorát, přidají se ještě kostičky celeru a smaží / dusí se pár minut. Pak se přilije kuřecí vývar a celá budoucí polévka se vaří 10-15 min, než celer změkne. Vytáhne se bobkový list a tymián a celer se v polévce rozmixuje. Pokud jste na rozdíl ode mě šťastným majitelem tyčového mixéru, ušetříte si navíc složité cezení, chlazení na aspoň trochu použitelnou teplotu a přesypávání do mixéru. Ve chvíli, kdy už je v hrnci vše rozmixováno, přidá se ještě smetana, dochutí se solí a pepřem a ještě chvíli se prohřeje. Máte hotovo!
Polévka se podává posypaná křupavou slaninou.

Polévka je díky celeru zajímavě nasládlá a voňavá. A díky smetaně jemňoučká. Geniální třešničkou na dortu jsou ovšem křupavé kousky slaniny. Mňam! Pár mi jich zbylo a snědla jsem je samotné jako takové mini slaninové chipsy:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat